Kategoriler: Blog

Diptera takımı bireylerinde anatomik özellikler

Diptera takımı bireylerinde baş, göğüs, abdomen yapıları genel özellikleri

Baş

Sineklerin baş kısmı oransal olarak büyüktür,  kısa ve ince bir boyun kısmı ile gövdeye bağlı konumda serbest olarak hareket edebilir. Birçok türde gözler büyüyerek başın büyük bir kısmını kaplamıştır. Gözlerin büyüklüğü ve yeri, familyalara ve eşeylere göre farklıdır. Dişilerde bileşik gözler bir alınla ayrılırken erkeklerde birbirine değer. Bileşik gözlerle birlikte bazı türlerde yalnızca ışığın algılanmasını sağlayan üçgen şeklinde dizilmiş üç nokta göz bulunmaktadır.

Antenler çok çeşitlidir, fakat temel yapısı iki kaide segmenti ve çeşitli sayılarda segmenti olan kamçı kısmından oluşmuştur. Antenler dokunma, koku ve işitme organlarını taşırlar. Birçok familyada ikinci anten segmentinde salıntıyı ve hava akımlarını algılayan Jonston Organı bulunur.

Ağız emici tiptedir, erginler sıvı besinleri alırlar. Sıvının emilmesi besin kanalının ön kısmında bulunan iki emme pompası ile gerçekleştirilir. Genellikle alınan besinler yemek borusuna bağlı olan geniş hacimli kursakta depo edilir.

, ergin birey, vücut yapısı

Göğüs

            Birinci ve üçüncü göğüs segmentlerinin ortadakinden daha büyük olması sineklerin tipik özelliğidir. Orta segmentin kanat kaslarının iyi gelişmiş olmasından dolayı, bu segment göğüs sırt kısmının tümünü kaplar. Bu segment üzerinde iyi gelişmiş enine çizgiler sırtı bir ön Praescutum, geniş yapılı Scutum ve yuvarlaklaşmış bir arka Scutelum kısımlarına ayırır.

Her üç bacak çiftinin şekli, büyüklüğü, rengi ve kıllanması birbirinden farklıdır. Her bacakta asılı kalmayı ve yapışmayı sağlayan tırnaklar ve yastıklar bulunmaktadır. Bacaklardaki renklenme ve kıllanmalar taksonomik açıdan önemli karakterlerdir.

Böceklerde kanat yapısı ve özellikleri

Bir çift kanatlarının olması en önemli ve en tipik özellikleridir. İkinci kanatların farklılaşması ile oluşmuş halter topuz şeklindedir ve uçuş sırasında titrer gidi hareket eder. Denge organı olan halterler koparıldığı zaman dengelerini kaybederler hatta çoğu zaman uçamazlar.

Abdomen

            Böceklerde ilkin olarak bulunan 11 segmentten sineklerde ancak 7–8 tane görülebilir. Diğer segmentler körelmiş, birbiriyle kaynaşmış, birbirinin içine girmiş ya da eşeysel organların oluşumuna katılmıştır. Sineklerin teşhisi için çok önemli olan 8. ve ondan sonraki segmentlerinden oluşmuş eşeysel organlar ve tutunma aygıtları birçok familyada çok karmaşık yapı gösterir.

Böceklerde karın yapısı ve çeşitleri

Cenk Önsoy

Bilim Günlüğü ve Biyoloji Günlüğü projelerini yürüten, BSc ve MSc derecelerine sahip bir biyolog olarak sizlerle naçizane bilgilerimi paylaşıyorum.