Böcekleri kullanmayı bilenlere..

Social Navigation

Adli Entomoloji, Calliphora vicina, Ergin dişi, larva

Calliphora vicina – Calliphoridae Genel Bilgiler

Calliphora vicina (C. erythrocephala = Avrupa Mavi Sineği)

Mavi sinek ismini taşıyan birkaç sinek türünden biridir. Neredeyse tüm dünyada yayılış gösteren bu Avrupa’da familyasının en yaygın türüdür.

C. vicina büyük bir sinektir genellikle vücut uzunluğu 10-14 mm arasındadır. Başı siyah renklidir. Başın alt kısmı ve yanaklar kırmızı ya da sarıdır. Bu türe oldukça benzer bir tür olan C. vomitoria’da yanaklar siyah renklidir. Toraks siyah renklidir, fakat mumlanma nedeniyle grimsi-mavi tozlu görünüm kazanmıştır.

Calliphora vomitoria, Adli Entomoloji açısından önemli sinek türleri

Aynı zamanda toraksta kanatların arasında siyah boyuna çizgiler bulunmaktadır. Kanatlarda ise sarı renkli pullar bulunur. Abdomen belirgin şekilde metalik mavidir ve gümüş renkli desenleri vardır. Tüm vücut üzerinde kısa kıllar görülmektedir.

Adli Entomoloji, Calliphora vicina, Ergin dişi, larva
, , Ergin dişi, larva

Ergin sinekler çürümekte olan tüm maddelere yönelirler, fakat sıklıkla bozulan meyvelerle, çürüyen etlerle ve dışkıyla beslenirler. Ancak larvalar öncelikle cesetler üzerinde bulunurlar. C. vicina Avrupa ve Amerika’da insan cesetleri üzerinde oldukça yaygın olarak tespit edilmiştir.

Avrupa’nın güney kesimlerinde kış türü olarak kabul edilmektedir, çünkü ilkbahar ve yaz aylarında türün popülâsyon yoğunluğu ciddi oranda azalmaktadır. Bu tür kırsal kesimlerde oldukça baskın bir türdür ve bu bölgelerde insan kadavraları üzerinde yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Bunun dışında bu tür miyazis hastalığının etmeni olarak bilinmektedir. Bu hastalıkta larvalar insanların ya da omurgalı hayvanların vücutları içinde gelişir ve böylece dokuları tahrip ederler.

Çürümekte olan cesetler üzerine 100’lük paketler halinde 2mm büyüklüğünde beyaz renkli 800 kadar yumurta bırakırlar. 18 0C’de yumurtalar 24 saatte açılır.

Sıcaklık artışıyla doğru orantılı olarak yumurtaların açılma süresi de azalmaktadır. Çıkan larvalar proteolitik enzimler salgılayarak bulundukları dokuyu deler ve daha derinlere girerler.

Uygun sıcaklık ve besin ortamında 5 gün içinde pup evresine girerler. Larvalar biriktirdikleri yağdan dolayı sarımsı renktedirler. Pup evresine girmek için toprağı birkaç santim delerler. yaklaşık olarak bir hafta sürer.


Cenk Önsoy

Bilim Günlüğü ve Biyoloji Günlüğü projelerini yürüten, BSc ve MSc derecelerine sahip bir biyolog olarak sizlerle naçizane bilgilerimi paylaşıyorum.