BÖCEKLERİN ANATOMİ VE MORFOLOJİSİ
Hayvanlar alemi içerisinde böceklerin çok önemli bir yeri vardır. Böcekler hayvanlar arasında en fazla tür ile temsil edilen bir gruptur. Günümüzde bilinen böcek türlerinin sayısı bir milyonu geçmiştir. Bu sayıya her yıl birkaç bin yeni tür ilave edilmektedir. Daimi karlarla örtülü bölgeler hariç, böceklerin bulunmadığı hemen hiçbir karasal ortam yoktur. Böceklerin bir bölümü, hem bitkisel, hem de hayvansal maddelerle beslenirler. Bazıları ise parazit hayata uyum göstermişlerdir. Bunların hem bitki, hem de hayvanlara olan zararlarından başka, bitkiden bitkiye veya hayvandan hayvana hastalık taşımaları nedeniyle sağlık açısından da önemleri vardır. Böceklerin hayat dönemlerinde yumurtadan çıkan yavruları, erginlerinden çok farklı şekillerde olabilir. Bunların bir kısmı erginiyle aynı tip besini almasına rağmen, bazıları tamamen farklı besinlerle beslenirler.
Böceklerin gelişme devrelerinin iyi bilinmesi gerekir. Bu şekilde zararlı olanların yanı sıra, faydalı olanları da tanımak mümkün olur. Böceklerin faydası, sadece onların meydana getirdiği birtakım besin değeri olan maddelerin, insanlar tarafından kullanılması şeklinde düşünülmemelidir. Böcekler ekolojik dengenin sürekliliğinin sağlanması açısından oldukça kritik bir gurubu oluşturmakla birlikte insan sağlığı, veterinerlik, adli tıp, tarım ve ekonomi gibi çok çeşitli alanlarda da yaşamsal öneme sahip etkin gruplardan biridir. Böceklerin bir kısmı insanlar için zararlı olan bazı hayvanları yemek suretiyle faydalı olurlar. (predatör). Anthophil Böcekler çiçeklerin tozlaşması ve meyve bağlamasında çok önemli rol oynar. Birçok böcek türü ise tabiatta parazit yaşama uymuş hayvan grupları için uygun birer besindir. Böcekler, yaygın olmamakla beraber, bilhassa tropik bölgelerde insanlar tarafından besin maddesi olarak kullanılır. Beklide en önemli faydaları entomoloji bilimindeki ilerlemeler sayesinde, araştırmacıların önceden görülmemiş, gizli kalmış ipuçlarını bulmak için birçok böcek grubuna başvurmalarıdır.
Böcekler diğer eklem bacaklılardan 1 çift antenlerinin olması, 3 göğüs segmentlerinin bulunması ve bu segmentlerin her birinden bir çift extremitenin çıkması, yani 6 bacaklı olmaları ve bir çift bileşik gözlerinin olması ile ayrılmaktadırlar.
Böceklerin vücudu üç bölgedir. 1.Baş (cephalon veya caput) 2. göğüs (thorax) 3. karın (abdomen). Embriyo gelişimi sırasında böceklerin vücudu toplam 21 segmentten meydana gelir. Gelişim tamamlanınca bunlardan ilk 6’sı başı, 3’ü thorax’ı,12’si ise abdomeni oluşturur.