Yazı içeriğinde neler var?
Böceklerde erkek ve dişi bireyler ayrıdır. Bununla beraber sadece Termitoxenia cinsi (Diptera) hermafrodittir.
Erkek üreme organı: Testis, abdomen içinde yer alır. Eşey açıklığı 9.-10. segmentler arasında bulunur. Testis şekil bakımından ilkel gruplarda büyük farklılık göstermez. Apterygota’da adeta ovaryumu andırır. Sperma vas deferens kanalı ile vesicula seminalis’e ulaşır. Buradan ductus ejaculatorius kanalı ile dişi bireyin vagina’sına iletilir. Sperma şekil olarak baş, boyun ve kuyruktan oluşur. Ancak bazı böceklerde çok değişik şekillerde de ortaya çıkabilir.
Dişi üreme organı: Yumurtalıklar (ovarium) abdomen içerisinde yer alır. Eşey açıklığı 8.- 9. abdomen segmentleri arasındadır. Bunlar testise göre oldukça karışık yapılı organlardır. Çift haldeki yumurtalıklar ovariol denilen yumurta borucuklarından oluşur.
Ovariol’lerin başlangıç kısımları ince bir lifle vücuda bağlıdır. Sonra gelen küçük hücrelere germarium hücreleri adı verilir. Bunun altında sıra halinde oositler bulunur. Bunlar etrafı epitele benzeyen hücrelerle çevrili folikel denilen yumurta odacıkları içinde yer alır ve gelişen yumurta, bu odacığı terk eder. Yağlı ve sarımsı bir kütle halinde olan folikel vücutta kalır. Böceğin yumurtladığı, bu tabakanın geride kalmasıyla anlaşılır. En olgun oosit en altta bulunur. Ovariol’lerden ovariuma uzanan kanal ovidukt adını alır.
İki ovidukt birleşerek vaginayı oluşturur. Vagina’da, bazı böceklerde çiftleşme sırasında spermaların içine alındığı bir kese vardır ki; buna bursa copulatrix (receptaculum seminis) denir. Olgun yumurtalar, yumurtlanmak üzere vaginadan geçerken bırakılan spermalarla döllenir. Testis ve ovaryumda ayrıca yardımcı salgı bezleri de bulunur.