Yazı içeriğinde neler var?
Böceklerde solunum sistemi esas itibariyle boru trakeleri ile sağlanır. Boru şeklindeki bu yapılar dış ortama stigma adı verilen özel yapılı kapakçıklarla açılır.
Stigmalar vücudun yanlarında bulunur ve sayıları 2 ile 10 çift arasında değişir. Bunların 2 çifti göğüste, 8 çifti ise karın segmentlerinde yer alır.
Son segmentte stigma yoktur. Şekil ve boyu gruplara göre değişen stigmalar zehirli bir ortamda bir süre kapatılabilir. Böcek bu suretle kendini tehlikeye karşı koruyabilir.
Trakeler bütün vücuda dallanarak yayılmıştır.
Bu borular bazı gruplarda vücudun belli bölgelerinde genişleyerek küçük veya büyük torbacıklar meydana getirebilir.
İyi uçabilen böcekler harekete geçmeden önce bu torbalarını havayla doldururlar. Böceklerde solunum merkezileşmemiştir. Ergin ve nimf dönemleri suda yaşayan böceklerde stigma sayısı karadakilere göre azalmıştır. Sivrisinek nimflerinin abdomenlerinin ucunda, puplarının ise toraksında stigma bulunur. Bu hayvanlarda soluma sayıları ısı ile ilişkilidir.
Bazı nimfler, vücutlarının yanlarındaki kitin trake torbalarıyla solunur. Sudaki bütün nimflerde solungaç bulunmaz. Chironomidae (Diptera) nimfleri vücut yüzeyi ile solunum yapar.