Kategoriler: Adli Bilgiler

Böceklerde karın yapısı ve çeşitleri

Böceklerde karın (abdomen) yapısı, anatomisi, çeşitleri ve özellikleri

Abdomen böcek vücudunun en önemli bölümüdür.

Sindirim, solunum, üreme ve dolaşımla ilgili organlar abdomen kısmında bulunmaktadır. Dıştan bakıldığında basit yapılı, iri ve genellikle yumuşaktır. Embriyo döneminde 12 segmentli olmasına karşılık, erginde 11, bazılarında ise 5 segmentli olabilir.

Böceklerde kanat yapısı ve özellikleri

Abdomenin sonunda stylus, cercus adı verilen özel çıkıntılar bulunur. Bunlar ilkel gruplarda daha fazla görülür ve sınıflandırmada önemlidir. Abdomende, Apterygota’da bazı ilave organlar da bulunabilir (sıçrama organı vs.).

Bazı dişi böceklerde abdomen sonunda yumurtlama borusu (ovipositor) bulunur. Özellikle çekirgelerde (Orthoptera) bu yapı iyi gelişmiştir. Bütün bu yapılar gerçek ekstremite sayılmazlar. Abdomen’in uç kısmında dış genital organları bulunur.

ve ovipozitor tipleri

Genitalia erkek bireylerde daha fazla kitinleşmiş olup özel kısımları ve şekilleriyle böceklerin sınıflandırılmasında, bazı türlerin kesin teşhislerinin yapılmasında çok önemli bir rol oynarlar.

Abdomen dış iskelet olarak göğse göre daha zayıf yapılıdır. Bazı böceklerde bilhassa kanatların örtü vazifesi de gördüğü ’da sertleşmiş elitra’lar vücudun bu hassas bölgesini dış etkilere karşı korurlar. İç organlar abdomende uzun eksen istikametinde fakat karışık olarak yerleşmişlerdir.

Cenk Önsoy

Bilim Günlüğü ve Biyoloji Günlüğü projelerini yürüten, BSc ve MSc derecelerine sahip bir biyolog olarak sizlerle naçizane bilgilerimi paylaşıyorum.