Adli entomoloji açısından tür teşhisi neden çok önemlidir?
Yazı içeriğinde neler var?
Adli entomoloji açısından adli entomolog raporundaki tür teşhisi neden çok önemlidir?
Bir ceset, yaşayan bir canlının tersine, kimyasal ve fiziksel olarak korunmasız biçimde kolayca ayrıştırılmış ve uzun süreli besin sağlamaktadır. İlk evrelerde bu tip kaynakları bulmak üzere özelleşmiş böcek türleri görülmektedir. Bunlar genel olarak kısa yaşam döngülerine sahiptir. Ayrıca uygun şartlarda oldukça yüksek populasyonlara ulaşabilirler. Bu gelişme evresi uygun besin ortamda kalmayana kadar devam eder. Bu evreden sonra daha uzun yaşam sikluslarına sahip olan türler ortamı devralmaya başlar. Bunların özelliği daha zor ayrıştırılan düşük değerleri besinden yararlanmalarıdır.
Böcekler, adli araştırmalarda birçok önemli rol oynamaktadır. Bunlardan birisi kullanılan böceklerin gelişim dönemleri ve sürelerinden yararlanılarak ölümden sonra geçen sürenin tahmin edilmesi, türlerin yayılış alanları ve habitat seçimlerinden yararlanarak cinayet yerinin belirlenmesidir. Bu tahminlerin yapılması için öncelikle kullanılan böceklerin teşhisi gerekmektedir.
Adli öneme sahip böceklerin ve diğer eklem bacaklıların doğru olarak teşhir edilmesi adli entomoloji alanında en kritik aşamadır. Tür teşhisi sayesinde bir araştırmada doğru gelişim bilgisi ve yayılış verileri uygulanabilir. Eğer tür teşhisi yanlış yapılırsa ya da hatalı olursa yapılan incelemede ölüm sorası sürenin tahmini ve ölüm nedeni üzerine tahminlerin yanlış olmasına neden olacaktır. Bir kaç böcek türü çok benzer gelişme ve büyüme oranları göstermektedir ve araştırmalarda birbirlerinin yerine çok az hatalarla ya da hatasız olarak kullanılabilmektedirler. Ancak böceklerin büyük çoğunluğu birbirlerinden oldukça farklı büyüme, gelişme oranı, davranış ve habitat seçimine sahiptirler. Bu nedenle iyi bir adli entomolog daima türlerin teşhisini doğru olarak yaptığından emin olmalıdır.